Skořicové pomlázky
Na 15 pomlázek potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 125 g másla nebo hery, 1 žloutek, 35 g droždí, 250 ml mléka, cukr a skořici, 1 vejce na potření.
Postup: Do mísy dejte mouku, vytvořte v ní důlek, nalijte do něj vlažné mléko a zasypte trochou cukru a rozdrobenými kvasnicemi. Nechte vzejít kvásek, přidejte máslo, žloutek a zbytek mléka. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nemusíte ani nechávat kynout. Z kousků těsta tvořte válečky, které po dvou proplétejte (kdo je – řekněme – pohodlnější, nemusí ani proplétat, nebude péct pomlázky, ale obyčejné tyčky). Pokládejte je na plech s pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejce a sypte cukrem a skořicí. Pečte při 190 stupních Celsia 15 minut. Po vychladnutí na konce pomlázek važte pentličky a je hotovo!