Třená oříšková bábovka
Potřebujete: 5 žloutků, 250–300 g krupicového cukru, 180 g másla, 300 g polohrubé mouky, 200 g umletých oříšků (lískových, vlašských…), 1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, sníh z 5 bílků, tuk a strouhaný kokos nebo oříšky na vysypání formy.
Postup: Měkké máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny a postupně do ní zašlehejte mouku a nastrouhané oříšky. Z bílků vyšlehejte sníh a přidejte do těsta, podle potřeby (těsto musí být vláčné) přidejte ještě asi 250 ml vlažného mléka. Formu vymažte a vysypejte (ideálně kokosem nebo nastrouhanými oříšky), nalijte do ní těsto a pečte při 180 stupních Celsia asi 45 minut dozlatova. Jakmile se špejle po propíchnutí do středu těsta nelepí na rty, je hotovo!